28 Nisan 2012 Cumartesi

Yeni Bir Dünya Daha Keşfedildi!


Telegraph'ın haberine göre, uzay bilimcilerin "kutsal kasesi" olarak adlandırılan Dünya benzeri gezegenlerin arayışında, dün yeni bir keşif gerçekleştirildi.


Söz konusu haberde, Gliese 667Cc olarak adlandırılan gezegenin, kendi sistemindeki güneşe, aşırı ısınmasını engelleyecek kadar uzak ve yüzeyinin buzul tabakasıyla kaplanmasını engelleyecek kadar yakın olduğu ifade ediliyor.

Gliese 667Cc, gezegenimizden 22 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın (kırmızı cüce) yörüngesinde seyrediyor. Dünya'nın kütlesinin dört buçuk katı olduğu belirtilen gezegenin, kendi yıldızından aldığı ışık miktarının, Dünya'nın Güneş'ten aldığı miktardan yüzde on daha az olduğu söyleniyor. Ancak kızılötesi alana düşen ışık sayesinde, neredeyse Dünya kadar enerji elde ediyor. Tam da bu sayede, gezegen yüzeyinde bulunan suyun sıvı halde olduğuna ve gezegenin yüzey ısısının bizimkine benzer olduğuna inanılıyor.

California Üniversitesi'nde görevli gökbilimci Steven Vogt'a göre, Gliese 667Cc'nin yörüngesi, yüzeyindeki suyun kaybolmasına veya gezegenin katılığını kaybetmesine yol açacak sınırların yakınında değil, aksine bu ihtimalleri oldukça dışarıda bırakan bir aralıkta ve "tam yaşamaya elverişli alanın içerisinde" bulunuyor.

(Kaynak: Telegraph, Fotoğraf: NASA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...