3 Mart 2012 Cumartesi

Fullmetal Alchemist


Edward Elric
Taşı altına çevirebilir misiniz? Ruhu bir madde gibi işleyebilir misiniz? Kırılmış bir eşyayı araç gereç kullanmadan tamir edebilir misiniz? Eğer bir simyacıysanız bunların hepsi mümkündür.

Hiromu Arakawa tarafından yazılıp çizilen bir manga serisinden yola çıkılarak yapılan anime, Metal Simyacı olarak bilinen Edward Elric ve kardeşi Alphonse Elric’in başından geçen olayları konu almaktadır. Kimi zaman duygusal yapısı, aile bağını öne çıkaran olayları ve aksiyon tadıyla izleyen herkesi büyüleyen bir yapımdır. Öyle ki anime severler arasında zamanının ve sonraki birkaç yılın (2003…) en iyi animesi seçilmiştir.

Fantastik yapısını koruyan 51 bölümün ardından ise büyük bir şokla “hadi canım aslında böylemiymiş, o zaman mümkündür hacı neden olmasın” dedirten bir konuya bağlanır anime ve bilim kurgu fanatiklerini de tatmin eder. Sonrasında çekilen sinema filmi ve paralel olarak konusunu devam ettiren FullMetal Alchemist : Brotherhood (2009) yapımları da sevenleri tarafından tam not almıştır.

Alphonse Elric
Edward, ölen annesini kurtarmak için kaybettiği sol bacağı ve bu esnada kaybettiği kardeşini kurtarmak için de feda ettiği sağ kolu yerine, Automail adı verilen mekanik protezler kullanmaktadır. Kardeşinin ruhu ise, geçirdikleri talihsiz olaydan sonra metal bir zırha bağlanmıştır. Filmin adındaki Fullmetal (Tam Metal) ismi bu mekanik aksanlar ile bağdaştırılır. Ancak Fullmetal Japon kültüründe katır gibi inatçı anlamındadır. Ve Edward bu lakabı inatçılığıyla kazanmıştır. (Tabi diğer etkenlerde buna yardım etmiştir.)

Simyanın abartılı ama bir o kadar zevkli yanı daha ilk bölümden izleyicilere yansıtılır. Karakterler genelde başlarına gelen olayları dövüş ve simya kullanarak üstesinden gelirler.  Ancak animenin içeriğindeki sosyolojik mesajlar çok daha baskındır. Hatta bu kadar çok sevilmesinin en büyük nedeni içeriğindeki dramatik yöndür.

Anime içinde bir başka hayranlık uyandıran karakterler ise Humunculus adı verilen yaratıklardır. Hıristiyanlıkta yedi günah olarak bilinen günahlar ile adlandırılan (veya ilişkilendirilen) bu Humunculus’lar kanınızı donduracak şeyler yapıp gözlerinizi dahi kırpmadan bu animeyi izlemenize neden olacaktır. (Hıristiyanlıkta SALIGIA adı verilen isimler, 7 günah olarak bilinse de anime de Dante ile birlikte 8 Humunculus vardır. Dante ise İlahi Komedya’nın yazarı ve başkarakteri olup, cehennemde yaptığı serüvenleriyle tanınmaktadır. Ancak animede, humunculusların ustası olarak sadece ismi kullanılmıştır.)

Orijinal diliyle izleyeceğiniz animede en çok dikkatinizi çekecek şey sanırım “Niğsaa” kelimesi olacaktır diye belirtmeden edemeyeceğim. Alphonse’nin sık sık kullandığı bu kelime “Abi” anlamına gelmekte ve abisi Edward’a ne kadar bağlı olduğunu belli etmektedir.
Eğer şu sıralar hem macera, hem aksiyon hem de dramatik bir anime izlemek istiyorsanız, Full Metal Alchemist tam size göre demektir. Çünkü izlemeye başladığınızda, her bölümün sonunda “Bir bölüm daha izliyim” diyerek geceleri sabah edebilirsiniz. Benden uyarması…

2 yorum:

  1. Japonca'da "

    nani: ne, nasıl
    nanda'yı ise ne var olarak çevirebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında "Nisaa" olarak bol bol geçiyor dizide. (Hiç olmazsa duyduğum kadarıyla.) Ama birçok animede de sık sık geçen ve dediğiniz gibi "ne" anlamına gelen "nanii" ile karıştırmışım... Uyarı için teşekkürler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...