Siberpunk akımının babası olan William Gibson'un 64. yaş gününde, bilim kurgu dünyasına ne katkıları olduğunu kısaca analım...
36 yaşındayken yazdığı ilk romanı, Sprawl üçlemesinin ilki olan Neuromancer, günümüz bilim kurgu anlayışını hala etkilemektedir. Neuromancer'dan esinlenerek yapılan Matrix, Johny Mnemonic, Ghost in the shell filmleri, sinema tarihinin en çok konuşulan filmleri arasındadırlar. Ayrıca Neuromancer, bilimkurgu romanlarına verilen en büyük üç ödülü de yayınlandığı yıl toplamıştır. (Nebula, Hugo ve Philip K. Dick ödülleri)
Ayrıca siberpunk olarak bilinen akıma bakışıyla bilim kurguya yeni bir soluk getirmiştir. Siberpunk, teknolojinin çok geliştiği ancak bunun sonucunda insan hayatlarının daha refah olması gerekirken, aksine çok daha kötü bir duruma düştüğünü anlatan, bilim kurgu alt türüdür. Neuromancer'dan esinlenip yapılan Matrix ve Johny Mnemonic bu türe rahatlıkla örnek gösterilebilir.
Gibson, dünyadaki ender bilim kurgu üstatlarındandır. Onun gibi bir yeteneğin, nice uzun yılları da bilim kurguya adaması dileğiyle... "İyi ki doğdun Gibson"
Eserleri :
Sprawl üçlemesi :
Neuromancer (1984)
Count Zero (1986)
Mona Lisa Overdrive (1988)
Bridge üçlemesi :
Virtual Light (1993)
Idoru (1996)
All Tomorrow's Parties (1999)
Blue Ant üçlemesi:
Pattern Recognition (2003)
Spook Country (2007)
Zero History (2010)
Diğer kitapları :
The Difference Engine (1990)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder