28 Şubat 2012 Salı

Bilimkurgunun Üç Büyük Yazarı

Bilimkurgu tarihinin üç büyük yazarını kısaca tanıyalım

Arthur C. Clarke

Doğum : 16 Aralık 1917

Ölüm : 19 Mart 2008

En Bilinen Filmi : 2001: A Space Odyssey

En Bilinen Sözü : "İnsanoğlunun yapacakları, hayal ettikleri ile sınırlıdır."

Ödüller :
  • International Academy of Humanism tarafından hümanizm ödülü verilmiştir.
  • Sri Lanka'da, ülkenin en büyük onur nişanı olan Sri Lankabhimanya ile ödüllendirilen yazar, hem İngiliz hem de Sri Lanka vatandaşıydı.
  • Yazarlık ve bilim adamı kariyerleri boyunca UNESCO-Kalinga Prize, Academy Award, Heinlein Award gibi onlarca ödül kazanmış, şövalye ve sör gibi farklı ünvanların sahibi olmuş ve Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

İngiliz Şövalyelik Nişanı'na sahip İngiliz mucit ve bilimkurgu yazarı. Yazdığı bilimkurgu romanı 2001:A Space Odyssey ve yönetmen Stanley Kubrick ile birlikte çalıştığı aynı isimli film ile meşhurdur. Aynı zamanda Mysterious World adlı İngiliz televizyon serisisin yapımcılığını ve sunuculuğunu da yapmıştır.


Isaac Asimov


Doğum : 2 Ocak 1920

Ölüm : 6 Nisan 1992

En Bilinen Filmi : I, Robot (Ben robot filmi esinlenilmiştir)

En Bilinen Sözü : "Hayat, satrancın aksine şahmattan sonra da devam eder."

Ödüller :
  • 6 Nebula, 7 Hugo ödülü dışında birçok ödüle layık görülmüştür.

Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır.1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.


Robert A. Heinlein


Doğum : 7 Temmuz 1907

Ölüm : 8 Mayıs 1988

En Bilinen Filmi : Starship Troopers (Yıldızgemisi Askerleri)

En Bilinen Sözü :"Aptallık kâfi ise kötülüğe yorma, ama yine de gözünü açık tut."

Ödüller :
  • Romanları 4 Hugo ödülü kazandırmıştır. Yayınlanmalarından elli yıl sonra üç romanı daha, geçmişte ödül verilmemiş yıllar için geriye dönük verilen "Retro Hugo" ödülüne değer görüldü.
  • Heinlein, Science Fiction Writers of America'nın hayat boyu başarı alanında verdiği Büyük Usta Ödülü'nün de ilk sahibi oldu.

1940'larda, The Saturday Evening Post gibi genelde ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilim kurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu
Heinlein'ın eserlerinde kullandığı "grok", "TANSTAAFL" ve "waldo" gibi bazı terim ve kelimeler daha sonra İngilizce dilinin birer parçası haline geldi.
İlk hikâyesi "Hayat-Çizgisi" 1939 yılında yayınlanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...