24 Şubat 2012 Cuma

Diskdünya Serisi

1- BÜYÜNÜN RENGİ

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: The Color of Magic
Çeviren: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 331

Cinsiyeti bilinmeyen bir kaplumbağanın sırtında duran disk şeklinde bir dünya… Her şeyin hayal gücünün sınırlarını zorladığı bu dünyada Görünmez Üniversite’den atılmış bir büyücülük öğrencisi: Rincewind, Agate İmparatorluğu’ndaki sıkıcı işinden bıkan, Diskdünya turisti dörtgöz ‘skortacı’ İkiçiçek ve onun akıllı armut ağacından yapılmış, yürüyen sandığı!Dilenciler Loncası, Büyücüler Mahallesi, ancak inandığınız takdirde var olan ejderler, ‘yeraltı ruhlarının yansıyan sesi’, medyum midyeler ve daha neler, neler…
Tekmili birden bu romanda.
“Yaşayan İngiliz yazarların en iyi ve en eğlencelilerinden biri.” - Independent


2- FANTASTİK IŞIK

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: The Light Fantastic
Çeviren: Savaş Kılıç
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 316

Diskdünya birdenbire ortaya çıkan uğursuz bir kızıl yıldızla çarpışmak üzere hızla yol alırken, tek umudu Rincewind’dir.Rincewind ise kafasındaki Sihir’i ele geçirmek isteyen sekiz büyü tarikatının ortak avıdır. En son Diskdünya’nın kenarından düşerken gördüğümüz Rincewind hem postu kurtarmak, hem de ‘başındaki bela’dan kurtulmak zorundadır. Üzerinde yaşadığı dünyayı kurtarması da cabası.
Fantastik Işık’ın spesiyaliteleri; emekli barbar Cohen, Galder Havamumu, uçan taşların üzerindeki Druid uygarlığı, evrenin başlangıcını hatırlayamayan Sihirler…


3- EŞİT HAKLAR/EŞİT AYİNLER

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Equal Rites
Çeviren: Gamze Sarı
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 325

Ölüm omzuna kemikli elini koymadan önce büyücü Drum Billet’in yaptığı son şey asasını bir sekizinci oğlun sekizinci oğluna geçirmek olmuştu. Ancak büyü alemindeki bağnaz ve kadın düşmanı meslektaşları açısından talihsiz bir hata yaparak yeni doğan bebeğin cinsiyetine bakmayı ihmal etti…..Eskarina adındaki ‘cadaloz’ kız çocuğu sekiz yaşına geldiğinde, büyücüyü, asayı ve de konuyu tamamen unutmaya azimli olan kasaba halkının tüm çabalarına rağmen; kariyerine kafasını kızdıran ağabeyini domuza çevirmek, Havamumu Nine’nin ocağında ateş yakmaya çalışırken magma kıvamında bir ateş topu yaratıp arzın merkezine göndermek gibi ufak tefek vukuatlar katmıştır. Artık tek çare bu ele avuca sığmaz ufaklığı Görünmez Üniversite’ye yazdırmaktır.
Bu defalık, dünyayı kurtarma görevi Üniversite’nin ön kapısından kovulup arka kapısından girmeyi başaran Eskarina’ya düşecek… Savulun bre gafiller, dünyanın ilk kadın büyücüsü geliyor!…


4- MORT

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Mort
Çeviren: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 359

Gelecek vaat etmeyen, beceriksiz Mort, Ölüm’ün yardımcısı olur, ama yeni görevini, yani ruhları dünyanın dışına götürme işini yüzüne gözüne bulaştırır. Güzel Prenses Keli’yi öldürmesi gerekirken, prensesi öldürecek kişiyi öldürür. Böylece, Kader’in işine burnunu sokar. Ama gerçeklik bu kadar kolay değişmez; tarih, olması gerektiği üzere, Keli’nin şehri Sto-Lat’ta şekillenmeye başlayacaktır. Acaba Mort, Keli’yi, kız varoluştan şutlanmadan önce kurtarabilecek midir?Birçok yetkisini Mort’a devreden Ölüm, rahatsız edici insan karakterleri sergiler: içer, zar atar ve eğlencenin doğasını merak eder hale gelir. Bu sırada Mort, neşesini kaybetmeye ve Büyük Harflerle Konuşma konusunda kaygı verici bir eğilim göstermeye başlar.
"Mort, Terry Pratchett’in ‘katışıksız lezzet zincirine’ eklediği, tıpkı bundan önceki yapıtları gibi yaratıcı bir kara mizah örneği."
- Tom Shippey, Guardian


5- ŞİFACI

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Sourcery
Çeviren: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 392

Bir sekizinci oğlun, sekizinci oğlu vardır. Son derece doğal olarak da, bir büyücüydü. İş orada kalsa iyiydi. Ama – ayrıntısına girmek pek hayarımıza olmaz – yedi oğlu oldu. Ardından da bir sekizincisi… büyücünün karesi… bir büyü kaynağı… bir Şifacı.Şifacı’da Rincewind ile Sandık’ın dönüşüne ve Diskdünya’nın karşı karşıya kaldığı en büyük -ve en komik- tehlikeye tanıklık edeceksiniz.
Fantastik edebiyatı ironi ile birleştiren Pratchett, bu Diskdünya romanında da yine pırıtılı zekalara muhteşem bir ebedi şölen sunuyor.


6- UCUBE KOCAKARILAR

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Wyrd Sisters
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 413

Büyülü Diskdünya’da krallıklar sallanıyor, tahtlar devriliyor… Yasalara saygılı üç cadı, krallik politikasına karışıyor. Ama Nine Havamumu (Eşit Haklar, Eşit Ayinler) ve cadı meclisinden arkadaşları bunun, oyun yazarlarının düşündüğünden çok daha zor olduğunu anlamakta gecikmiyorlar… Beklediğiniz her şey burada: kambur krallar, kayıp taçlar ve kılık değiştirmiş varisler. Hepsi, daha önce hiç duymadığınız şeylerle bir araya geliyorlar; sahne korkusuyla tir tir titreyen bir gök gürültülü fırtına ustası ve uçuş sırasında yakıt ikmali yapılabilen cadı süpürgesi gibi.Fantastik kurguyu ironi ile buluşturan Diskdünya serisinin altıncı kitabı.
Katışıksız bir kahkaha fırtınası.


7- PİRAMİTLER

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Pyramids
Çeviren: Ümit Tosun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 344

Babası tarafından bir zenaati olsun diye Ankh-Morpork’un meşhur Katiller Loncası okuluna gönderilen Teppic, mezun olduğu gün babası ölünce apar topar Güneş Krallığı’na döner. Döner dönmesine ama, firavunluğun f’sinden haberi yoktur.İlk iş olarak, babası için, bütün piramitleri gölgede bırakacak bir piramit yaptırması gerekecektir.
Bir yanda bitmek bilmez ayinler, değişimden ödü kopan çılgın rahipler, kutsal timsahlar, dik kafalı cariyeler ve yürüyen mumyalar ordusu, diğer yanda yeni mezun bir katil ve yüksek matematik dehası bir deve…
Pratchett’tan, krallar, tanrılar, siyahlara bürünüp gecenin içinde sinsice dolaşan adamlar ve parakozmik mimari üzerine “kuantum” dolu bir serüven.


8- MUHAFIZLAR! MUHAFIZLAR

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Guards! Guards!
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 383

Ejderhaların gittikleri yer şudur:
Dururlar…
Ölü değil, uykuda değil. Beklemezler, çünkü beklemek beklenti demektir.
Muhtemelen aradığımız sözcük…
… uyuşuk.
Ve kapladıkları uzam normal uzam gibi olmasa da, iyice sıkıştırılmışlardır.
Orada bir pençe, bir tırnak, bir pul, bir kuyruğun ucuyla kaplanmış olmayan tek bir santimetreküp yoktur, bu yüzden yarattığı etki o hileli çizimlerdeki gibidir; gözyuvarlarınız sonunda, herhangi iki ejderin arasındaki boşluğun aslında başka bir ejder olduğunun ayırdına varır.
Akla, bir konserve dolusu sardalyayı getirirler; eğer sardalyaların dev gibi, pullu, gururlu ve kibirli olduğunu düşünüyorsanız tabii.
Ve muhtemelen orada bir yerlerde, bir anahtar vardır.


9- HAREKETLİ RESİMLER

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Moving Pictures
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 392

Diskdünya’nın simyacıları gümüş perdenin büyüsünü keşfediyor. Kolçevirmenler resim kutusunun kolunu durmaksızın çeviriyor, kutunun içindeki küçük iblisler gördükleri şeyleri filmlerin üzerine çiziyor, resim kutusu önündeki aktör ve aktrisler hayatlarının rolünü oynuyorlar… Film büyüsü zihinleri sarıyor… Ama Holy Wood tepesinde karanlık bir sır saklı. Bu sırrın ne olduğunu öğrenmek ve sonuçlarıyla başetmekse iki yeni Holy Wood yıldızına düşüyor: Victor Tugelbend (Şarkı söyleyemiyor. Dans edemiyor. Sadece birazcık kılıç kullanabiliyor) ve Thelda Withel (“Adını hiç duymadığınız, küçük bir kasabadan ünlü olmak için geldim.”)
Hareketli Resimler, çılgına dönmüş bir dünyada yaşanan kahkaha dolu bir destan!


10- TIRPANLI ADAM

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Reaper Man
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 307

Ölüm kayıp.
Ee… Buralardan gittiği… Sanılıyor.
İşte bu durum, çok önemli bir kamu hizmeti artık icra edilmez hale geldiğinde yaşananınkine benzer bir kargaşaya neden olur.
Bu arada, çok ama çok uzaktaki küçük bir çiftlikte, uzun boylu ve karanlık bir yabancının tırpanla oldukça iyi işler ortaya çıkardığı anlaşılır. Yapılması gereken bir hasat vardır.
“Pratchett’ın eski hayranlarındansanız, bu kitabı da diğerleri kadar sevecekseniz; eğer Pratchett’la yeni tanışıyorsanız, niye bu kadar geç kaldınız ki?” -Time Out-


11- CADILAR DIŞARIDA

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Witches Abroad
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 328

Kolay bir işe benziyordu… Sonuçta, hizmetçi kızın prensle evlenmemesini sağlamak ne kadar zor olabilirdi ki?
Ancak, uzak bir şehir olan Genua’ya yolculuk yapan cadılarımız Nine Havamumu, Dadı Ogg ve Magrat Sarımsak için olaylar hiçbir zaman sanıldığı kadar basit değildir…Hizmetçi kızlar prensle evlenmek zorundadır. Hayat bundan ibarettir. Mutlu Son’larla savaşılmaz.En azından şimdiye kadar…


12- ERIC

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Eric
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 156

Eric, Diskdünya’nın tek demonoloji hacker’ı. Ve maalesef bu işte pek iyi değil!Üç dileği var: Ölümsüz olmak, dünyaya hükmetmek ve gelmiş geçmiş en güzel kadının kendisine âşık olması. Sıradan istekler yani…Fakat Eric, söz geçirebileceği bir iblis yerine, evrendeki en yeteneksiz büyücü olan Rincewind’i ve onun zapturapt altına alınması imkânsız Sandık’ını çağırır.
Zamanda ve mekânda yaptıkları yolculuğun sonunda, Eric, üç dileğinden vazgeçip, dünyaya hiç gelmemiş olmayı isteyecek hale gelir.


13- KÜÇÜK TANRILAR

Yazar: Terry Pratchett
Özgün Adı: Small Gods
Çeviren: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 408

Brutha, Seçilmiş Kişi’ydi ve bir kaplumbağa şeklindeki Tanrı onunla konuşmuştu. Brutha basit birisiydi. Okuma yazması yoktu. Kavun yetiştirmekten çok iyi anlardı. Çok az isteği vardı. Yozlaşmış kiliseyi devirmek istiyordu. Yaklaşmakta olan o korkunç kutsal savaşı engellemek istiyordu. Kilisenin öğretisine karşı çıkarak, Diskdünya’nın uzayda, gerçekten de dev bir kaplumbağanın sırtında hareket ettiğini öne süren bir filozofun idamını durdurmak istiyordu. O sadece barışın, adaletin ve kardeşçe sevginin yayılmasını istiyordu. Bir de, Engizisyon’un artık ona işkence etmeyi bırakmasını istiyordu. Ama her şeyden önemlisi, Tanrı’dan başka bir Seçilmiş Kişi bulmasını istiyordu…”Kesinlikle Terry Pratchett’ın şimdiye kadar yazdığı en iyi roman ve en iyi komedi…” - John Clute-Interzone

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...