21 Şubat 2012 Salı

Roman Yazarken - Başlangıç


Yazar olmak isteyen birçok kişinin sorunu, yazacak bir konu bulamamasıdır. Eğer bir konunuz yoksa bir romana başlamadan önce izlenmesi gereken daha önemli yollar vardır. Bunlar, yazılacak romanın türünü belirlemek, zamanı, ortamı, karakterleri ve en son konuyu oluşturmaktan geçer.

Öncelikle yazacağınız romanın türünü belirlemeniz gerekmektedir. Bunun en kolay yolu, kendi ilgi alanlarınızı ön plana çıkaracak bir tür seçmektir. Kimi yazarlar bilimkurgu alanına ilgi duyarken kimileri ise aşk romanlarına ilgi duyuyor olabilir. Sıkça araştırdığınız veya ilgilendiğiniz herhangi bir öğeyi temeliniz olarak seçebilirsiniz. Örneğin astroloji ile ilgilenen biriyseniz, yıl içinde değişen burç kuşaklarının toplum üstünde yaptığı etkileri ve bu etkiler sonucu ortaya çıkan olayları konu alabilirsiniz.

İlgi alanınıza göre türünüzü seçtikten sonra romanın geçtiği zamanı oturtmanız gerekmektedir. Geçmiş, gelecek ve günümüz olarak bunu gözden geçirin. Romanınızın havası tarihsel bir zamanda geçmesini istiyorsanız, geçmiş en biçilmiş kaftan olacaktır. Ancak yazdığınız roman bilimkurgu veya fantastik ise bunu gelecek temalı da yapabilirsiniz. Hatta teknoloji ve büyünün iç içe yaşandığı fantastik bir romanda kendi kurguladığınız bir zaman dilimi dahi oluşturabilirsiniz.

Romanın geçtiği mekânları tasarlarken yine zaman diliminizden yardım alabilirsiniz. Geçmişte geçen bir romanda çiftlik evleri, ahşap kulübeler, gaz lambaları, toprak yollar gibi ayrıntılar zamanınızı betimlemede yardımcı olacaktır. Gelecek zaman diliminde ise teknolojiyi ön plana çıkaran ayrıntılara girmeniz daha önemli olacaktır. Birçok bilimkurgu romanında olduğu gibi uçan araçlar ve uzay gemileri bunun en güzel örnekleridir.

Eğer romanınız günümüz zamanında geçiyorsa mekân tasarımı için kendi etrafınızı veya daha önce görmüş olduğunuz yerleri yansıtabilirsiniz. Kendi gördüğünüz yerleri yazarken dikkatinizi çeken detayları yazmak, romanınızın gerçekliğini ön plana çıkaracaktır. Unutmayın ki Fyodor Mihayloviç Dostoyevski hayatındaki örneklerden yola çıkarak yazdığı betimlemelerrle Ölümsüz Yazar olarak tanınmaya başlanmıştır.

Romanınızın karakterleri, konusu kadar ilgi çekici olmalıdır. Farklı bir teknik kullanmadığınız sürece karakterlerinizi iyi ayrıntılarla anlatmanız gerekmektedir. Ancak bunu karakterin kitabta girdiği anda yaparsanız okuyucuyu sıkabilirsiniz. Kitabın ilerleyen bölümlerinde karakterinizin önce görünüşü, sonra ilgi alanları, daha sonra konuşma veya yürüme tarzı gibi öz niteliklerini yazmanız kitabınızın akıcılığını arttıracaktır.

Ana karakterinizde ön plana çıkan bazı noktaları belirtmeyi unutmayınız. Rock müzik dinleyen bir karakterin siyah giyinmeye eğilimli olabileceği gibi, ana karakterinizin iç dünyasına göre görünüşünü ve karakteristik özelliklerini özenle belirlemelisiniz.

Roman için gerekli unsurlarımızı bitirdikten sonra sıra konunuza gelecektir. Bu durumda henüz yeni bir yazarsanız yapabileceğiniz en doğru seçim, hayatınızdan veya gördüklerinizden bir kesit almanızdır. Sizi çok etkilemiş bir olayı yazıya dökmek, o konu hakkındaki düşüncelerinizi daha ayrıntılı şekilde ifade etmenize yarayacaktır. Ancak yazınızı oluştururken empati kurmayı ve tarafsız olarak devam etmeyi de unutmayın. Hayvanlara eziyet eden biri hakkında kitap yazıyorsanız onun iç dünyasını kavramanız önemli olacaktır. Bunun yanı sıra, onun ne kadar kötü olduğunu başka karakterler ile dile getirmeniz gerekmektedir. Çünkü ana karakterinizi romanı yazarken yargılayamazsınız. Bir bölümde yaptığı işkenceyi “Aşağılık bir varlığa bürünerek hayvana vurdu” şeklinde betimlemeniz, sizin görüşünüzü yansıtır. Ve birinci tekil şahıs olarak romanı yazmıyorsanız, kendi fikirlerinizi romana direk olarak koymamanız en iyisidir.

Ve son olarak romanın yazım üslubunu seçmelisiniz. Romanınızı birinci tekil şahıs olarak anlatır gibi yazıyorsanız sadece sizin tanık olduğunuz olaylara, veya ana karakterin dilinde anlatıyorsanız sadece onun tanık olduğu olaylara değinmelisiniz. Tabi daha önce de dediğimiz gibi farklı bir tür oluşturacaksanız bu anlatım da size kalmış. Eğer konu farklı kişiler ve farklı yerlerde geçiyorsa üçüncü tekil şahıs seçiminiz en uygun anlatım seçimi olacaktır. Ve artık romanı yazmaya hazırsınız demektir.

Yeni romanınızın insanlara ışık tutması dileğiyle…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...