29 Şubat 2012 Çarşamba

Dune Efsanesi



Dune (Frank Herbert – 1965)

Dünyada 15 milyondan fazla kopyası satılan, 6 kitaptan oluşan bir seridir. Arthur C. Clarke, Dune için “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır” demiştir. Konusu, yerli halk tarafından Dune olarak (kum tepesi) bilinen Arrakis adındaki gezegenden çıkan, insan ömrünü uzatan melanj ( genelde “Spice” –baharat- olarak geçmektedir) denilen bir madde üzerine verilen savaşı ele alan kitap üzerine yapılan film, tv serisi ve oyunlar olmuştu. Kısaca bunlara bir göz atalım.



Film :

1984 yılında David Lynch tarafından yönetilip filme uyarlanmıştı. Birçok eleştirmen tarafından kitabın atmosferini vermediği söylenmiş ve yapıldığı zamanın bilimkurgularının gerisinde kalmış olarak nitelendirilmiştir. Bu sebeplerle beklenilen hasılatın çok gerisinde bir gelir elde etmişti. 2000 yılında yapılan üç bölümlük televizyon serisi de büyük bir etki yaratmamıştı.

Oyun :

Filminin aksine oyun endüstrisinde Dune bir devrim sayılır. İlk Dune bilgisayar oyunu 1992 yılında yapılıp, aynı yıl içinde büyük rağbet görmesi nedeniyle ikincisi yayınlanmıştır. 1998 yılında ise Westwood tarafından Dune 2000 olarak tekrar yapılan oyun, RTS oyunlarına (Real Time Strategy – Gerçek Zamanlı Strateji) yeni bir soluk getirmişti. Birim sayısının azlığı ve ırklar arası dengesizlik söz konusu olsa da, zamanının en çok sevilen strateji oyunu olmaktan geri kalmamıştır.

2001 yılında, Dune’un yerlileri olan Fremen’ların güvenlerini kazanıp, komutanı olmak için verilen mücadeleyi konu alan Frank Herbert’s Dune isimli FPS oyunu (First Person Shooter – Birinci Şahıs Nişancı) piyasaya sunulmuştur. Aynı yıl içinde Emperor Battle For Dune isimli bir başka RTS oyun severlerle buluşmuştu.

Bilgisayar oyunlarının yanı sıra kart oyunu, masaüstü oyunları ve rol yapma oyunu da yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...