7 Haziran 2012 Perşembe

Bir Başka Bilimkurgu Üstadı Daha Aramızdan Ayrıldı

Fahrenheit 451 ve Mars yıllıkları gibi ünlü eserlere imza atan, Bilim Kurgu edebiyatının ünlü isimlerinden Ray Bradbury 6 Haziran 2012'de, (91 yaşında) Los Angeles'ta yaşama veda etti.

'Something Wicked This Way Comes', 'Fahrenheit 451', ''The Martian Chronicles' gibi romanları ile tanınan Bradbury, 20’den fazla tiyatro oyunu, senaryo kaleme aldı ve 400’ün üzerinde öyküye imza attı.

22 Ağustos 1920 tarihinde, Illinois'te dünyaya gelen Bradbury, gençlik yıllarının çoğunu Waukegan’da bulunan Carnegie Kütüphanesi’nde geçirdi.

1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başlayan Bradbury, Los Angeles Bilimkurgu Cemiyeti’ne katılarak Robert A. Heinlein, Fredric Brown ve Jack Williamson gibi ustalarla tanıştı.

İlk kitabını 20 yaşında yayımlatan Bradbury, edebiyat tarihine damgasını vuran eserlere imza attı. Özellikle distopik ve belirsiz bir geleceği anlattığı başyapıtı 'Fahrenheit 451' ile bilimkurgunun 'gerçek'liğine dair en önemli örneklerden birini vererek ölümsüzleşti.

Amerika Bilim Kurgu ve Fantezi Yazarları (SFWA) tarafından her yıl, önceki yıl ABD'de yayımlanan en iyi bilim kurgu ve fantezi çalışmalarına verilen Nebula Ödülleri'nde, Bradbury onuruna "En İyi Film Dalında Ray Bradbury Ödülü"verilmektedir.

Türkçe'ye çevrilmiş bazı kitapları:
Mars Yıllıkları
Fahrenheit 451
Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana
Deliler Mezarlığı
Ateş ve Buz
Son Yaya
Gümüş Çekirgeler
Papa ile Papağan
Resimli Adam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...