21 Şubat 2012 Salı

Bilim Kurgunun Babaları


Bilim kurgunun tarihi 2. Yüzyıla kadar dayansa da “bilim kurgunun babası” denilince akla üç isim gelir; Jules Verne, H. G. Wells ve Hugo Gernsback.
Bu isimler gerek yazdıkları romanların detaylarıyla, gerek geleceği ön görüşleriyle bu unvanı hak etmişlerdi. Şimdi bu üstatları kısaca analım.



Jules Verne
Jules Verne
Jules Gabriel Verne 8 Şubat 1828 yılında Fransa’nın Nantes şehrinde doğdu. İlk eseri Balonla Beş Hafta 1863 yılında yayınlanmıştır. En çok bilinen eserleri arasında Dünyanın Merkezine Yolculuk(1864), Aya Seyahat(1865), Denizler Altında Yirmi Bin Fersah(1870) ve Seksen Günde Devri Âlem(1873) yer almaktadır. Jules Verne, bilim kurgu dalındaki inanılmaz yeteneklerini romanlarındaki detaylarıyla belli etmiştir. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah romanında 40 sene öncesinden daha keşfedilmemiş olan Güney Kutbundan söz etmekteydi. Aya Seyahat romanında ise 100 yıl sonra yapılacak Apollo 11’in ay görevindeki ayrıntılarını büyük bir ustalıkla dile getirmişti. Başyapıtlarının hepsi defalarca sinemaya uyarlanmış ve büyük bir ilgi görmüştür.
İnatçı Keraban adlı romanı II. Mahmut dönemindeki  Osmanlı topraklarında geçmektedir. Nereden geldiği bilinmeyen Keraban kelimesi yüzünden eserin ismi kimi yayın evi tarafından Türkçe’ye “İnatçı Kahraman Ağa” olarak çevrilmiştir.
Verne 24 Mart 1905’te Fransa’nın Amiens kentinde hayatını kaybetti.

Herbert George Wells
H. G. Wells
21 Eylül 1866 yılında İngiltere’nin Bromley kentinde doğmuştur. Herbert George Wells edebiyatın birçok dalında eserler yazmasına karşın daha çok bilim kurgu eserleri üzerine ün yapmıştır. Wells’in ilham kaynağı Jules Verne olarak bilinir. Ancak Jules Verne romanlarında teknolojinin detaylarını işlerken, Wells bunları baştan savma olarak ele alır. Çünkü Wells teknolojik gelişmelerden çok, bu teknolojilerin toplum üzerindeki etkilerini ele almaktaydı.
En çok bilinen eserleri arasında Dr. Moreau’nun Adası(1896), Görünmez Adam(1897) ve Dünyalar Savaşı(1898) yer almaktadır. Özellikle Dünyalar Savaşı, 1938 yılında Orson Welles’in efsanevi radyo oyununa esin kaynağı olmuştur. (Her ne kadar Amerika’lı dinleyicileri uzaylı istilasına inandırıp bir süreliğine kargaşaya sürüklemiş olsa da Orson Welles bu eseri sayesinde ödüle layık görülmüştür)
Wells 13 Ağustos 1946 yılında İngiltere’nin Londra şehrinde hayatını kaybetti.

Hugo Gernsback
Hugo Gernsback
16 Ağustos 1884 yılında Lüksemburg’da doğdu. Amerikalı bir mucit olması onu bilim kurguya sürüklemiş ve bu türün en iyileri arasında anılmasına neden olmuştur. Yayınladığı dergiler arasında en tanınmış olanı, ilk bilim kurgu dergisi olan Amazing Stories’tir(1926). Tamamen bilim kurgu türüne ait yazılar içeren bu dergi neredeyse 80 yıl yayın hayatında kalmıştır.
1953 yılından itibaren her yıl, bir önceki yılın en başarılı bilim kurgu ve fantezi yazarlarına değişik kategorilerde, Gernsback’in adını aldığı Hugo ödülleri verilmektedir.
Hugo Gernsback 19 Ağustos 1967 yılında New York’ta hayatını kaybetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...