2 Mayıs 2012 Çarşamba

En İyi Fantastik ve Bilimkurgu Yönetmenleri Anketlerimizin Sonuçları

Peter Jackson
Christopher Nolan
Geçtiğimiz ay boyunca yaptığımız "Sizce Son Zamanların En İyi Fantastik Film Yönetmeni Kimdir?" ve "Sizce Son Zamanların En İyi Bilim Kurgu Filmi Yönetmeni Kimdir?" isimli anketlerimiz sonuçlandı.

Fantastik yönetmenler arasında beklenen isimler ön plandayken, şahsi görüşümle bilim kurgu yönetmenlerinde çok acımasızca bir dengesizlik söz konusu oldu... Tabi anketlerin yapılma amacı, genel kanıyı ölçmek olduğu için, bu tip bir yargılamaya hakkım olmadığını belirterek, hemen sonuçları sizlere aktarmaya başlasam iyi olacak sanırım...


Son Zamanların En İyi Fantastik Film Yönetmenleri:
1-Peter Jackson --- (%47 oy oranı ile)
Yüzüklerin Efendisi serisinin yönetmeninin ilk sırada olması çok şaşılacak bir durum değildi sanırım. Aradan geçen 10 yıldan sonra bile adından söz ettirecek kadar büyük bir seriydi. 17 Oscar Ödülüne layık görülen bu serinin yönetmeni de, anketimizde hak ettiği yeri aldı.

2-Tim Burton --- (%36 oy oranı ile)
Gotik filmlerin babası Tim Burton, Fantastik sinemanın en önde gelen isimlerindendir. Sayı itibariyle diğer bütün yönetmenlerden fazla fantastik filmi vardır ve her filminde de isminden söz ettirmiştir. En bilindik filmleri arasında Beter Böcek, Alis Harikalar Diyarında, Makas Eller ve Big Fish bunlardan sadece bazıları.

3-Guillermo del Toro --- (%11 oy oranı ile)
Hellboy ve Blade 2'nin yönetmeni listede 3 numaraya kadar yükseldi. Yönetmenliğini yaptığı 11 filmin dışında 29 filmin yapımcılığını üstlenmiş olan sinema üstatlarından olan Guillermo'nun sevenleri onun hak ettiği yeri korumuşlardır.

4-Zack Snyder --- (%2 oy oranı ile)
Son zamanların en iyi grafiklerini kullanan ve yaptığı filmlerle büyük hayran kitleleri toplayan Zack Snyder, sinema sektöründe henüz yeni olmasının dezavantajlarını yaşıyor ve listemizde dördüncü sıraya geliyor. En bilinen filmleri arasında 300 Spartalı, Watchmen ve Suckerpunch yer alıyor.

5-Gore Verbinski --- (%2 oy oranı ile)
Karayip Korsanları serisinin ilk üç filmi ve animasyon dalında bütün ödülleri toplayan Rango'nun yönetmeni de listemizde nasibini alanlardan. Elbette diğer isimlere nazaran bir veya ikinciliği hak etmiyordu belki ama, son zamanların en iyilerinden biri olduğu inkar edilemez...


Son Zamanların En İyi Bilimkurgu Filmi Yönetmenleri:
1-Christopher Nolan --- (%44 oy oranı ile)
Bilimkurgu adına yaptığı en bilindik filmleri Başlangıç (Inception) ve yeni Batman serisi (Batman Begins - The Dark Knight - The Dark Knight Rises) olan yönetmenin filmleri o kadar çok sevildi ki, listemizde açık ara ile birinci oldu. Ayrıca Momento, Insomnia ve Prestige filmlerinin de yönetmenliğini yapan Nolan, neredeyse hiçbir filmini boş geçmemiştir.

2-Steven Spielberg --- (%22 oy oranı ile)
Bilim kurgu ve sinema denilince akla gelecek ilk isim Steven Spielberg'dir. 132 filmin yapımcılığını ve 51 filmin yönetmenliğini üstlenmiş olan Spielberg, dünya tarihinin en iyi yönetmenleri arasında da yerini almaktadır. Dünyalar Savaşı, Indiana Jones, Jurrassic Park, Yapay Zeka, Azınlık Raporu ve E.T. onun filmlerinden sadece birkaçı.

3-George Lucas --- (%16 oy oranı ile)
Yıldız Savaşları'nın dahi yönetmeni George Lucas, sadece bu seri ile milyonlarca hayran kitlesine ulaşmıştır. Türkiye'deki hayranları da Lucas'a olan saygılarını göstererek, onu anketimizin üçüncü sırasına kadar taşıdırlar.


4-Wachowski Kardeşler --- (%11 oy oranı ile)
Sinemada devrim niteliğindeki Matrix filminin yönetmenleri olan kardeşler sinema tarihine yön vermişlerdir. Gerek konusu, gerek görselliği, gerekse oyuncularıyla büyük yankılar yaratan Matrix'in sevilen yönetmenleri anketimizde 4 numarada yerlerini aldılar.

5-James Cameron --- (%5 oy oranı ile)
Bir yönetmen söyleyin ki, her yaptığı bilim kurgu filmi sinemaya yön versin, her yaptığı film ile bilim kurguyu şekillendirsin... Söylenebilecek tek isim, James Cameron'dur sanırım. Terminator ve Avatar filmleri, bilim kurgu adına üzerine en çok konuşulan filmleridir. Bunun yanı sıra, sinema tarihinin en çok oscar alan iki filminden biri olan Titanic'in yönetmenliğini yapan Cameron, listemizde beşinci sırada kalmaktan ileri gidememiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...