2 Nisan 2012 Pazartesi

Fantastik Akım ve Müzik

Fantastik akım her yerde olduğu gibi müzik dünyasını da fazlasıyla etkilemiş ve şarkılara, guruplara ilham kaynağı olmuşlardır. Fantastik akımdan etkilenerek kurulan bazı gurupları, albümleri ve şarkıları görmek için, yazının devamını okuyabilirsiniz.

Amon Amarth:
1992 yılında kurulmuş İsveçli melodik death metal grubu. İsmini J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisinde yer alan Hüküm Dağı'ndan (Amon Amarth, ingilizce Mount Doom) alırlar. İlginçtir ki gurup üyeleri aslında Yüzüklerin Efendisi hayranı değildir ama grubun vokalisti ve şarkı sözü yazarı Johan Hegg "Amon Amarth" ismi bizim savunduğumuz şeyleri temsil ediyor demiştir. Şarkı sözleri Viking efsaneleri temalıdır ve İskandinav mitolojisinden temel alırlar.

Battlelore:
Bütün şarkıları J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya'sını temel almaktadır. Tarzlarındaki belirsizlik yüzünden, kendilerine özgü bir tarz ortaya çıkarmışlardır ve yaptıkları müzik türü "Fantasy Metal", "Epic Metal" olarak adlandırılmaktadır.

Blind Guardian:
1985 yılında Krefeld'de kurulmuş Almanyalı heavy metal grubudur. Şarkı sözlerini, J.R.R. Tolkien, Michael Moorcock, Robert Jordan ve George R.R. Martin gibi yazarların eserlerinden esinlenerek yazmışlardır. Power, Progressive ve Speed Metal türünde şarkılar yapmaktadırlar. (Hatta "Nightfall in Middle Earth" albümündeki bütün şarkılar, Tolkien'in The Silmarillion romanından esinlenilerek yapılmıştır.)

Blue Öyster Cult:
1967'den günümüze hala müzik yapan, Amerikalı rock grubu. "Cultösaurus Erectus" albümlerinin ilk şarkısı olan "Black Blade" in sözleri, fantastik roman yazarı Michael Moorcock tarafından yazılmıştır.

Iced Earth:
Heavy ve Power metal müzikleriyle ünlü Amerikalı gurup, acı çekme, gühan, kader, cennet ve cehennem temalı şarkılar yapmaktadırlar. Aynı zamanda, çizgi roman kahramanı Spawn adına (The Dark Saga) ve korku filmlerini temel alan (Horror Show) albümler çıkarmışlardır.

Lake of Tears:
1994 yılında kurulan İsveçli, Gothic ve Doom türünde müzikler yapan metal gurup. 1997 yılında çıkardıkları "A Crimson Cosmos" albümünde, "Raistlin and the Rose" adlı şarkıları, Ejderha Mızrağı'nın büyücüsü Raistlin ile Crysania arasındaki ilişkiyi konu almaktadır.

Megadeth:
1983'den günümüze devam eden metal müzik grubu. 1990 yılındaki "Rust in Peace" albümünde yer alan "Five Magics" isimli şarkılarının sözleri, Lyndon Hardy'nin "Master of Five Magics" adlı fantastik kitabından esinlenilerek yazılmıştır.

Metallica:
1981'den beri dünyanın en tanınan ve sevilen metal grubudur. 1984 yılında çıkardıkları "Ride the Lightning" albümünde bulunan "The Call of Ktulu", Howard Phillips Lovecraft'in yarattığı Cthulhu Mitosu'ndaki Yüce Eskiler'den (Great Old Ones) birini konu almaktadır. 

Nightwish:
1996 yılında kurulmuş Finlandiyalı Power Metal grubudur. Fantastik romanlar grubun etkileşimlerinden biridir. "Dragonlance" serisi ve J.R.R. Tolkien'ın "Yüzüklerin Efendisi" adını taşıyan eseri başta olmak üzere, şarkı sözlerinde bu tür romanlardan alıntılar dikkat çekmektedir. 'The Kharolis Mountains', 'Shalafi', 'Krynn', 'Elbereth' ve 'Gray Havens' gibi öykülerden izlere, "Wishmaster" ve "Wanderlust" gibi şarkılarda rastlanabilir. “7 Days To The Wolves”un müziği de Stephen King’in "Kara Kule" serisinden esinlenilerek yazılmıştır. "Wishmaster"da, albüme adını verek parça "Tolkien ve diğer fantastik roman yazarlarına övgü" amaçlı yazılmıştır.

Sepultura:
1984 yılında Brezilya’nın Belo Horizonte şehrinde kurulan, Groove, Trash ve Death Metal ağırlıklı bir guruptur. Sepultura Portekizce'de "mezarlık" anlamına gelmektedir. 2006 yılında çıkardıkları Dante XXI isimli albümleri, Dante'nin İlahi Komedya'sını temel almaktadır.

White Zombie:
Amerikalı Heavy Metal grubudur. 1992 yılında çıkardıkları La Sexorcisto: Devil Music, Vol. 1 isimli albümlerinde yer alan I Am Legend adlı şarkıları, 1954 yılında yazılmış Richand Matheson'un kitabı I Am Legend'dan esinlenilerek yapılmıştır. 2007 yapımı aynı isimle çıkan ve baş rolünde Will Smith'in oynadığı uyarlama filmin fragmanında da bu şarkı kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...