6 Mart 2012 Salı

Futurama

Kaliteli komedi denilince akla çok az film gelir. Hele komik bir anime denilince çok daha azalır bu sayı.
Simpson'ların yapımcıları tarafından (Matt Groening, David X Cohen) yaratılan bir sitcom olan Futurama, son zamanların en çok sevilen çizgi dizisidir.

İlk yayınını 1999 yılında yapan Futurama 2003 yılında Fox tarafından yasaklandı. 2003 ve 2009 yılları arasında ise 4 adet sinema filmi çıkaran Futurama, bu filmleri 16 parçaya bölerek 5. sezonunu yayınlamıştı. 2010 yılından itibaren ise yayınına devam etmektedir. (6 sezon sonunda 114 bölüm)

Dizinin konusu :

31 Aralık 1999 yılında pizza teslimatçısı olan Philip J. Fry'ın, kendisine şaka yapılması üzerine, Uygulamalı Kriyojenik laboratuvarına pizza götürmesiyle başlar. Fry, bir kaza sonucu, (İleriki bölümlerde kaza olmadığı ortaya çıksa da ;) ) insanı daha sonra çözmek üzere donduran Kriyojenik Soğutma tüplerinden birine girer ve 1000 yıl sonra çözülür. 3000 yılında uyanan Fry'ın değişen dünyaya olan adaptasyonu uzun sürmez ve uzaktan akrabası ve bilim adamı olan Profesör Hubert J. Farnsworth'un işlettiği Planet Express adlı teslimat şirketinde teslimatçı olarak işe başlar.

Karakterler :

Profesör Hubert J. Farnsworth
Philip J. Fry  : Komedilerde salak karakterlerin kullanılması normaldir. Ama salaklık çok az çizgi karaktere yakışır sanırım. Leela'ya olan aşkı ve dizinin en aptal karakteri olması onu baş rol yapmıştır. Kendi zamanından 1000 yıl sonrasına bile olabileceğinden daha normal bir şekilde alışacak kadar vurdum duymazdır ayrıca. Ve beyni diğer insanlar, bitki ve robotların aksine Alfa dalgası üretmez. Çünkü kendi kendisinin büyük babası olmak gibi bir hataya düşmüştür.

Turanga Leela : Uzaylı bir Cyclops olduğu düşününlen Leela, evrendeki kendi ırkının tek örneğidir. Planet Express Gemisi'nin pilotudur. Tek gözlü ve derinlik algısı olmayan bir pilot olmasına karşın işinde çok iyidir. Fry'ın kendisine olan aşkına uzun zaman karşılık vermez. Ve dördüncü sezonda kendi ırkıyla ilgili gerçekleri öğrenir. (Spoiler olmasın)

Bender Bending Rodríguez
Bender Bending Rodríguez : Bütün karakterleri çok renkli ve eğlenceli tipler olsa da, dizinin en renkli karakteri Bender (Bükücü) isimli robottur. Bir robotun aksine içki, kumar, seks ve hırsızlığa düşkün yapısı onun en sempatik yönüdür. Bender sürekli insanları öldürmeyi istediğini dile getirse de onları birçok kez kurtarmak için kendisini riske atmıştır. Bender ayrıca Folk şarkıcısı ve yemek programı sunucusu olan Elzar'a olan hayranlığından dolayı ahçı olmak ister. Daha sonra ise tad alma duyusu olmadığı halde Planet Express Gemisi'nin ahçılığını yapar.

Profesör Hubert J. Farnsworth : Dizinin en akıllı adamıdır. Hatta dizi karakterlerinin haricinde dünyadaki en zeki insanlardan biridir. Bir o kadar da unutkan ve amcası Fry(!) kadar vurdum duymazdır. 160 yaşının üstünde bir dahidir ve Mom için çalıştığı sıralarda ilk modern robotları kendisi dizayn etmiştir. İcatlarına maddi destek sağlayabilmek için Planet Express'i kurmuştur.

Dr. John A. Zoidberg
Dr. John A. Zoidberg : Şirketin uzaylı ıstakozu olan doktorudur. İnsan anatomisi hakkında hiçbir şey bilmez. Çöplükte yaşar ve diğer karakterler tarafından hiç umursanmaz. Saf, iyi niyetli, bazen hiddetli ama uysal yapılıdır. Arkadaş edinmek için her şeyi yapabilir. Ama işin ilginç yani, Zoidberg sadece dünyada değil, kendi gezegeninde de pek sevilmeyen bir karakterdir.

Amy Wong : Marslı ve çinli teorik fizikçi. Farnsworth'un stajyeridir. Marsın yarısına sahip süper zengin ailesini dinlemeyi hiç sevmez. Sevimliliğini sürekli erkeklerle birlikte olmak için kullanır. (Ta ki Kroker'a aşık olana kadar.) Sakar, şımarık, kendini beğenmiş, bazen asabidir. Eş seçmekte pek sınır tanımaz.

Hermes Conrad : Planet Express'in Jameikalı muhasebecisidir. Limboya olan merakıyla gündeme gelir. Dizide çok aktif rolleri yoktur ama her karakter gibi kendine has bir dünyası vardır. Özellikle Bender'ın hatalı üretim olmasına izin veren bürokratı aradıkları bölümde karakterinin sahip olduğu her şeyi ön plana çıkarmaktadır.

Kiff Kroker ve Zapp Brannigan
Zapp Brannigan : Birçokları tarafından dizide en sevilen karakterdir. Aptal olmasına rağmen dünyada bir kahraman olarak bilinen uzay gemisi kaptanı ve ordu komutanıdır. Kadınlara olan düşkünlüğü ve korkaklığıyla bilinir. Leela'nın acıma duygusuna yenik düşerek onunla sevişmesi üzerine, Leela'yı takıntı haline getirmiştir. Ona olan hayranlığını sık sık dile getirir. Cinsel olarak etkili olduğunu düşündüğü sözleri ve konuşma tarzıyla, bir diziyi tek başına dahi götürebilecek bir karakterdir.

Kif Kroker : Zapp Brannigan'ın sadık asistanı. Zapp'in aptallıklarının farkındadır ancak düşük rütbesi yüzünden her seferinde dediklerini yapmak zorunda kalır. İleriki bölümlerde aşırı utangaç olmasına rağmen Amy ile sevgili olurlar ve bu ikilinin aykırı ilişkisi bol bol malzeme ortaya çıkarır.


Hikayeler genelde Fry, Leela ve Bender etrafında dönmektedir. Ancak diğer karakterler de sık sık hikayelere dahil olmakta ve özgün yapılarıyla izleyenleri güldürmektedir. Yedinci sezonu 2012 yazında yayınlanmaya başlanacak olan dizi, imdb sıralamasında yayınlanmaya başlandığından beri ilk 50 deki yerini korumaktadır.

Dizinin günümüz ile bağlantısını korumak için var olan Kafa Müzesi, günümüzde ve geçmişte olan herkesin kafasının canlı olarak tutulduğu kavanozlarla doludur. Birçok kez bu kişiler ile iletişime geçerler ve günümüz olaylarına gönderme yaparlar.

İnce esprileri ve kaliteli yapısıyla izlediğiniz anda sizi yakalayacak olan Futurama'yı kesinlikle tavsiye ediyoruz. İlk bölümden itibaren bağımlısı olacağınız bir komedi için tek adresiniz Futurama...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...