18 Mart 2012 Pazar

Anime Çizim Tekniği


Anime, animasyon’un Japonca karşılığı olup, normal çizgi filmlerden çok daha farklı yapımlardır. Genellikle Manga olarak adlandırılan ve belirli periyotlarla çizilip yayınlanan çizgi romanlardan esinlenilerek yapılırlar.

Animeleri diğer çizgi dizilerden ayırmanın birkaç yolu vardır. Öncelikle birçok animede, karakterlerin büyük gözleri, renkli saçları ve uzun bacakları vardır. Bunun nedeni için birçok söylenti mevcuttur. Bunlardan biri Japonların küçük gözlü ve kısa boylu olmalarından dolayı edindikleri kompleks ile bu animeleri yaptıkları şeklindedir.

Death Note manga serisinden bir bölüm
Ama işin aslı mangalarda gizlidir. Mangaların tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Çizilen ilk mangaların çok kısa sürelerde tamamlanıp bir sonraki yayına yetiştirilmesi gerekiyordu ve bu kısa süre içinde ayrıntılı bir çizim sunmak, o dönemlerde mümkün değildi. Siyah beyaz olarak basılan ilk mangalarda, çizimleri hızlı ve tutarlı hale getirmek için karakterlere sadece belirleyici özellikler eklenmişti. Bu genelde saç stili olarak göze çarpmaktadır. Daha sonra yapılan renkli mangalarda ise buna ayrıca göz rengi eklenmiştir.

Saçları ve göz rengini çıkardığınızda mangadaki karakterlerin hepsi birbirine benzer. (hatta neredeyse bütün manga karakterleri.) Manga kültürünü koruyarak yapılan günümüz animelerinde de bunu görebilirsiniz. Yani animelerin çizim şekilleri aslında, hızlı ve kaliteli bir çizim tekniğidir. Günümüzde bilgisayar ortamında yapılan animeler elbette çok daha ayrıntılı. Ancak yüz ifadeleri ve çizimleri hala eski türünü korumaktadır.

Animeleri diğer çizgi dizilerden ayıran bir diğer özellik ise konularıdır. Çizgi filmler çocuklara hitaben yapılırken, birçok anime gençler ve daha büyük yaştakilere hitap etmektedir. Animelerin dramatik yönleri çoğu zaman daha ağır basar. Ve kimi animenin şiddet içeriği bazı ülkelerde yasaklanmasına bile neden olmuştur. Hatta birçok animede, dişi karakterlerin iri göğüslü olmaları ve mini etekler giymeleri gibi cinsel içerikli parçaların ön plana çıkarıldığını görebilirsiniz. Bu, olgun izleyicileri çekmek amacıyla kullanılan bir pazarlama şeklidir. (Hatta anime pornosu şeklinde bir sektör bile gelişmiştir.)

Ülkemizde çok rağbet görmese de, dünya çapında çok büyük bir izleyici kitlesine sahiptirler. Aslında ülkemizde gizli takipçi dediğimiz birçok izleyicisi de vardır. Tıpkı 1960 ve 70’lerde, bilim kurgu ve fantastik kurgu yapımlara “çocukça” diye adlandırmalarına rağmen, bu türdeki her yayını büyük bir dikkatle takip etmeleri gibi, günümüz gençleri de izledikleri animeleri toplum içinde dile getirmemektedirler. Elbette bu görüşte zamanla yıkılıp, arkadaş ortamlarında doya doya anime muhabbetleri edebileceğimiz günler gelecektir. Eğer öyle bir ortamdaysanız, zaten çok şanslısınız demektir.

1 yorum:

  1. İşin özü bu, daha açıklayıcı bir tanıtım olamazdı ellerine sağlık.. Maalesef günümüzde anime izleyicisi fazla olmasına rağmen hala "bu yaşta çizgi film mi izliyorsun?" sorusuna maruz kalıyorum.. Fekat buna aldırıyor değilim.. Herkes dizilerinden bahsederken, ben heyecanla şu animeyi izliyorum diye başlayıp detaylı bi anlatım yapıyorum ki merakla izlemeye başlayanlar bile oluyor.. Listemde 3-5 kişi var mesela.. :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...