23 Şubat 2012 Perşembe

Yerdeniz Serisi

1- YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ

Yazar: Ursula K. Le Guin
Özgün Adı: A Wizard of Earthsea
Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa Sayısı: 182

“Sanırım Yerdeniz Büyücüsü’nün en çocuksu yanı, konusu: Büyümek.
Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuzbir yaşımda tamamladım-ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek.”


2- ATUAN MEZARLARI

Yazar: Ursula K. Le Guin
Özgün Adı: The Tombs of Atuan
Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa Sayısı: 152

“Atuan Mezarları’nın konusu tek kelimeyle söylemek gerekirse cinselliktir. Kitapta bir sürü simge var, tabii ki yazarken bunları bilinçli bir şekilde çözümlemedim; bu simgelerin hepsi cinsel simgeler olarak okunabilir. Daha açık söylemek gerekirse kitabı bir kadının büyümesi olarak okuyabilirsiniz. Temalar, doğum, yeniden doğum, yıkım ve özgürlük.”


3- EN UZAK SAHİL

Yazar: Ursula K. Le Guin
Özgün Adı: The Farthest Shore
Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa Sayısı: 216

“En Uzak Sahil ölüm hakkında. Onun diğerlerinden daha zayıf kurgulu, daha tutarsız ve eksik olması da bu yüzden. İlk iki kitap yaşadığım ve atlattığım şeyler hakkındaydı. En Uzak Sahil’de konu edilen şeyi ise yaşayıp atlatamazsınız. Bu bana genç okurlar için çok uygun bir konu gibi gelmişti, çünkü çocuk yalnızca ölümün varolduğunu değil –çocuklar ölümün yoğun bir biçimde farkındadırlar– kendisinin de ölümlü olduğunu, öleceğini anladığı anda, çocukluk biter ve yeni hayat başlar. Bu da büyümedir, ama daha geniş bir bağlamda.”


4- TEHANU

Yazar: Ursula K. Le Guin
Özgün Adı: Tehanu
Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa Sayısı: 216

Tehanu, yazarın Yerdeniz Büyücüsü, Atuan Mezarları ve En Uzak Sahil‘den oluşan Yerdeniz Üçlemesi’nin yayımlanmasından yıllar sonra, 1990′da tamamladığı ve üçlemeye ek olarak yayımladığı dördüncü kitaptır. Yazar kapadığı bir yapıtı tekrar açmasının gereçesini şöyle belirtiyor:
“Yerdeniz Üçlemesi’nin son kitabı En Uzak Sahil, düşlemeyi bıraktığım bir düş gibiydi. Ve düşlemekten uzun süre vazgeçmedim. Tehanu böyle ortaya çıktı: Ged’in kendi hayatının nasıl sona ermesi gerektiği konusunda yanıldığını ve bana Yerdeniz’in gerçekten son kitabında kılavuzluk edecek kişinin Tenar olduğunu keşfetmek çok hoş bir sürpriz oldu. Üçleme’ye eklediğim bu yeni sona ‘Olsun da Geç Olsun’ adını da koyabilirdim.” – Ursula K. Le Guin


5- ÖTEKİ RÜZGAR

Yazar: Ursula K. Le Guin
Özgün Adı: The Other Wind
Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
Yayınevi: Metis Yayınları
Sayfa Sayısı: 232

“Yerdeniz’e yeniden gidip onu hâlâ hatırladığım haliyle bulmak, ama değiştiğini ve değişmekte olduğunu görmek beni çok memnun etti.” – Ursula K. Le Guin
Yerdeniz’in son kitabı Tehanu’nun yazılışından on yıl sonra tanıdık topraklara dönüyor Ursula K. Le Guin. Kaldığı yerden devam ediyor hikâyesine ama bir yandan ta başından başlıyor. Öteki Rüzgâr’da yepyeni karakterlerle tanışırken bildiğimiz karakterlerin de bilmediğimiz yönlerini öğreniyoruz. Le Guin’in aşinayı yabancı, olağanı olağanüstü kılan yazarlık gücü sayesinde büyü üzerine, sonsuzluk üzerine, sonra daha basit şeyler, mesela yaşam ve ölüm üzerine uzun bir yolculuğa çıkıyoruz.
Tolkien’ın açtığı dönemin en yetenekli fantazi yazarı sayılan Le Guin bu romanıyla 2002′de “Dünya En İyi Fantazi Roman ödülü”nü kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...