23 Nisan 2012 Pazartesi

Bugün 23 Nisan Okumak İstiyor İnsan...

23 Nisan'da çocuğunuzun hayal gücünü hareketlendirecek harika kitapların büyülü dünyasına göç etmesini istemez misiniz? Küçüklerin çok seveceğine emin olduğumuz birbirinden güzel kitapları sizin için seçtik...

Alis Harikalar Diyarında

Yazar: Lewis Carroll
Özgün adı: Alice's Adventures in Wonderland
Sayfa Sayısı: 156
Arka Kapak: Belki de dünyada Alis Harikalar Diyarında'dan daha çok okunan bir çocuk romanı yoktur. Aslında tanınmış bir matematik profesörü olan ve Lewis Carroll takma adını kullanan Charles Lutwidge Dodgson'un bu büyüleyici yapıtı, yazılışının üzerinden geçen yüz elli yıla yakın zamandan bu yana büyük küçük herkesin ilgisini çekmiş; Beatles'tan Nabokov'a yirminci yüzyılda birçok sanatçıya ve sanat eserine esin kaynağı olmuştur. Roman, piknik yapmakta olan Alis'in beyaz bir tavşanın arkasından gitmesi ve tavşanın girdiği deliğe bakarken içeriye düşmesiyle başlar. Küçük delik bir anda büyür ve Alis kendisini bir düşler ülkesinde bulur. Alis'in olağanüstü serüveni böylece başlamıştır. Sihirli yiyecekler, konuşan kedi, nargile içen tırtıl, kriket oynayan flamingolar ve kirpiler, kötü kalpli Kupa Kraliçesi ve daha nice sıradışı kahramanla tanıştığı Harikalar Diyarı'nda inanılmaz olaylarla, çözümsüz bilmecelerle, anlaşılmaz sözcük oyunlarıyla karşılaşır. Bir çocuk romanı olmasının ötesinde, arka planı


Küçük Prens

Yazar: Antoine de Saint-Exupéry
Özgün Adı: le petit prince
Sayfa Sayısı: 96
Arka Kapak: Altı yaşındayken Gerçek Öyküler adlı, balta girmemiş ormanlardan söz eden bir kitapta korkunç bir resim görmüştüm. Boa yılanının bir hayvanı nasıl yuttuğunu gösteriyordu. Resmi yukarıya çizdim.

Kitapta şunlar yazılıydı: "Boa yılanı avını bütün halinde çiğnemeden yutar. Ondan sonra hiçbir yere kımıldayamaz ve altı ay süren sindirimi boyunca uyur."

Balta girmemiş ormanlar üzerine uzun uzun düşündüm bunları okuyunca. Sonra da biraz çaba ve renkli kalemle ilk resmimi yaptım. İşte 1 numaralı resmim aynen şöyleydi:


Oz Büyücüsü 

Yazar: Frank Baum
Özgün Adı: The Wizard of Oz
Sayfa Sayısı: 208
Arka Kapak: "Artık basmakalıp cinler, cüceler ve perilerle birlikte yazarların her hikayeden birtakım ürkütücü dersler çıkarmayı vurgulayarak, tüyler ürpertici ve korkunç olaylar anlatmadığı, yepyeni "şaşırtıcı hikayelerin" zamanı geldi."

Amerikalı yazar L. Frank Baum, 1900 yılının Nisan ayında, çocuk edebiyatında yeni bir çığır açacak Oz Büyücüsü adlı eserinin önsözüne bu kelimeleri yazıyordu. Gerçekten de, Kansas’ın uçsuz bucaksız, çayırlarının ortasında yaşarken, korkunç bir hortumla Oz Diyarı’na sürüklenen ve olağanüstü maceralar yaşayan Dorothy’nin öyküsü çocuk edebiyatına modern bir kimlik kazandırdı. Ülkemizde daha çok film olarak tanınan Oz Büyücüsü’nün romanı çok daha sürükleyici, çok daha eğlenceli...


Hobbit

Yazar: J.R.R. Tolkien
Özgün Adı: Hobbit
Sayfa Sayısı: 426
Arka Kapak: Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar.

"Hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Baggins'in fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar.

Tolkien'in aslında çocuklar için kaleme aldığı "Hobbit", çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60'ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan mücadelesini anlatmaya devam ederek "Yüzüklerin Efendisi"ni yarattı. Bugün "Hobbit"le birlikte "Yüzüklerin Efendisi" fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.


Şeker Portakalı

Yazar: Jose Mauro De Vasconcelos
Özgün Adı:
Sayfa Sayısı: 208
Arka Kapak: Brezilyalı ünlü yazar Jose Mauro de Vasconcelos, 1920'de Rio de Janeiro yakınlarında, Bangu'da doğdu. Çok yoksul olan ailesi, onu Natal kasabasındaki amcasının yanına yolladı. Orada dokuz yaşındayken Potengi Irmağında yüzmeyi öğrendi ve hep günün birinde yüzme şampiyonu olmanın hayalini kurdu. Liseyi Natal'de bitirdikten sonra iki yıl tıp öğrenimi gördü. Öğrenimini yarıda bırakıp yeni hayaller peşinde Rio de Janeiro'ya döndü. İlk işi, hafif siklet boks antrenörlüğü oldu. Yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalıştı, bu onun yazarlığına büyük katkılar sağladı. İlk kitabı 'Yaban Muzu' 1940'ta yayımlandı. 1945'te yayımlanan 'Beyaz Toprak' adlı romanı çok beğenildi. Daha sonra 'Evden Uzakta' (1949), 'Sular Çekilince' (1931), 'Kırmızı Arara' (1953) ve 'Ateş Çizgisi' (1955) romanlarını yazdı. 'Kayığım Rosinha' (1961) ile ününün doruğuna çıktı. En ünlü kitabı 'Şeker Portakalı' (1968) on iki günde yazılmıştı. "Ama onu yirmi yıldan fazla yüreğimde taşıdım," der yazar. Bu kitaptaki küçük Zeze'nin serüvenleri 'Güneşi Uyandıralım' (1974) ve 'Delifışek' (1963) adlı romanlarında sürer. Bu ünlü yazar 1988'de öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...